Анонси















      Назад

      Експорт до ЄС в рамках Угоди про асоціацію: умови, тенденції, особливості

      Для підприємців Угода про асоціацію з ЄС насамперед означає переорієнтацію ринку. Експорт до Європи — справа прибуткова та перспективна, однак налагодження цього процесу потребує змін у системі виробництва та урегулювання законодавства.

      Про умови, тенденції та особливості роботи з новими іноземними партнерами представникам малого та середнього бізнесу Чернігівщини розповідали сьогодні під час другої панелі економічного форуму.

       У структурі експорту товарів до ЄС найбільша складова — продукти харчової промисловості, сировина АПК. Ці позиції потребують спеціальних дозвільних сертифікатів, що акредитуються у світі.

      Детально про ліцензування продуктів харчування розповів голова Держпродспоживслужби України Володимир Лапа:

      —   Український фітосанітарний сертифікат визнає Європа. Втім, є додаткові вимоги з деяких позицій, зокрема — картопля.

       Ми вже маємо певний успіх у продажах готової харчової продукції. На новому ринку успішно стартували підприємства з виробництва молокопродуктів, а також м’яса птиці. Наразі ведеться посилена робота, щоб презентувати ЄС ще й українську яловичину.

      Для продуктів нетваринного походження інколи країни-покупці вимагають так званий «Сертифікат здоров’я». Ми вже його розробили і у разі потреби та відповідності товару можемо надати.

      Підприємці Чернігівщини цікавилися і тим, як швидко регіональні СЕС зможуть розширити перелік видачі необхідних дозвільних документів.

      Очільник контролюючої служби також повідомив про низку законопроектів, які чекають на ухвалення і згодом полегшать доступ вітчизняних товарів на іноземні прилавки.

      Володимир Лапа акцентував і на тому, що не варто зосереджувати сили лише на ринку ЄС. Адже деякі ніші торгового ряду там справді заповненні, про що свідчить і кількість квот. Перспективним є експорт певної продукції до Південної Африки, Близького Сходу, Східної Азії.

      Під час обговорення детальніше зупинилися на питанні імплементації митного законодавства ЄС.

      Зокрема, Юлія Гончарова, заступник начальника Управління з питань реалізації зобов’язань у сфері європейської інтеграції Урядового офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, проаналізувала положення, які містяться в Угоді про асоціацію Україна – ЄС та врегульовують зобов'язання сторін у митній сфері.

       Спікер зазначила, що процес пристосування законодавства буде тривалим і доволі болісним.

      Допомагають інтегруватися місцевим підприємцям і в Торгово-промисловій палаті. Про основні аспекти співпраці з бізнесом розповіла віце-президент Чернігівської ТПП Лариса Циган. Досвідом роботи поділився директор Центру експорту EXPORT-UA Донецької ТПП Євген Чевічалов.

      Також про основні досягнення та перепони на шляху до європейського ринку висловився керівник ТОВ «Сяйво» Микола Шкурко.

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16