Анонси















      Назад

      Черговий рейтинг розвитку регіонів — точки зростання і зони сповільнення — цифри за 2016 рік

      Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оприлюднило рейтинг соціально-економічного розвитку областей України за 2016 рік.

      Оцінка результативності реалізації державної регіональної політики здійснена за 12 напрямами.

      * * *

      Чернігівська область в цілому поліпшила свій загальний рейтинг на одну позицію — з 23 перейшла на 22 місце.

      За даними моніторингу, одним з найкращих показників соціально-економічного розвитку Чернігівщини став «Інвестиційно-інноваційний розвиток та зовнішньоекономічна співпраця» — 3 місце проти 16 у 2015 році. Такий результат досягнуто, передовсім, за рахунок найкращого у державі «Темпу зростання обсягу прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу)». Крім того, область стала десятою за індексом капітальних інвестицій та тринадцятою — за обсягом іноземних інвестицій у розрахунку на одну особу населення.

      * * *

      За напрямом «Економічна та соціальна згуртованість» Чернігівщина посіла 18 місце, поліпшивши рейтинг на 3 позиції (з 21 місця у 2015 році). При цьому за показником «Валовий регіональний продукт (у фактичних цінах) у розрахунку на одну особу населення» область зайняла 14 місце, за наявним доходом населення у розрахунку на одну особу —13 місце, за загальним коефіцієнтом вибуття сільського населення, у розрахунку на 10 тисяч осіб наявного сільського населення — 16 місце.

      * * *

      Загальне ж невисоке місце у рейтингу обумовлене тим, що за напрямом «Економічна ефективність» Чернігівщина має 24 результат. І якщо її «Індекс промислової продукції» — на 10-11 місці в країні, а індекс сільгоспвиробництва — на 12-13-му, то «Індекс будівельної продукції» та «Обсяг виконаних будівельних робіт на одиницю населення» значно гірші — 20 та 24 місце відповідно.

      * * *

      Порівняно з минулорічним область поліпшила свій результат за напрямом «Фінансова самодостатність», піднявшись з 16 на 15 місце. У цій сфері забезпечено 9 місце за темпом зростання доходів місцевих бюджетів (без трансфертів) та 14 — за доходами місцевих бюджетів (без трансфертів) у розрахунку на одну особу населення.

      * * *

      Чотирнадцятою Чернігівщина стала за напрямом «Раціональне природокористування та якість довкілля». При цьому 11 місце вона має за показником «Частка відходів, видалених у спеціально відведені місця чи об’єкти або спалених (без отримання енергії), у загальному обсязі утворених відходів» та 12 — за темпом зменшення викидів забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення у розрахунку на одиницю населення.

      * * *

      12 позицію наша область утримує за напрямом «Розвиток малого та середнього підприємництва». У цій сфері 8 місце забезпечено за часткою обсягу реалізованої продукції (товарів, послуг) суб’єктів середнього підприємництва (у загальному обсязі реалізованої продукції) та 10-12 місце — за показником «Кількість суб’єктів середнього підприємництва у розрахунку на 10 тисяч осіб наявного населення».

      * * *

      За напрямом «Відновлювана енергетика та енергоефективність» область на 16 місці. Зокрема 8 місце — за показником «Частка оснащення багатоквартирних житлових будинків побудинковими приладами обліку теплової енергії до загальної кількості багатоквартирних будинків, які підлягають оснащенню», 6-9 місце — за часткою домогосподарств, які уклали кредитні договори в рамках механізмів підтримки заходів з енергоефективності в житловому секторі за рахунок коштів державного бюджету (у тому числі із співфінансуванням з місцевих бюджетів) до загальної кількості домогосподарств регіону.

      * * *

      За напрямом «Ефективність ринку праці» область посідає 19 сходинку. При цьому «Співвідношення прийнятих працівників до вибулих» — десяте в країні, а показник заборгованості із виплати заробітної плати до фонду оплати праці — 12-13-тий. Низький же рейтинг спричинили 19 місця за «Рівнем безробіття населення у віці 15-70 років (за методологією Міжнародної організації праці), у відсотках до економічно активного населення відповідного віку» та «Індексом реальної заробітної плати».

      * * *

      За напрямом «Розвиток інфраструктури» область посіла 22 позицію. Основний вплив мали такі показники: «Частка домогосподарств, які мають доступ до Інтернету вдома до загальної кількості таких домогосподарств», у тому числі міських — 22 місце, сільських — 20 місце. За темпом зростання (зменшення) обсягу прийнятого в експлуатацію житла область на 21 місці, за щільністю автодоріг загального користування з твердим покриттям державного та місцевого значення — на 20-му. При цьому за показником «Загальна площа житлового фонду у розрахунку на одну особу населення» область посідає 3 позицію.

      * * *

      Також до п’ятірки кращих область увійшла за напрямом «Доступність та якість послуг у сфері освіти» (4 місце). Зокрема, за показником «Частка випускників шкіл звітного року з атестатом про повну загальну середню освіту, відсотків до загальної чисельності осіб, прийнятих на початковий цикл навчання до вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації» область посіла третє місце, а за питомою вагою дітей, охоплених позашкільною освітою, відсотків до загальної кількості дітей шкільного віку — шосте.

      * * *

      Складна демографічна ситуація негативно відбилася на такому показникові рейтингу як «Доступність та якість послуг у сфері охорони здоров’я» — 23 позиція. Такий результат обумовлено 23 місцем за загальним коефіцієнтом смертності населення та 22-м — за рівнем народжуваності. Водночас область у першій десятці (9 позиція) за показником «Планова ємність амбулаторно-поліклінічних закладів на 10 тисяч осіб населення».

      * * *

      Одне з останніх місць (22) Чернігівщина також має за напрямом «Соціальний захист та безпека». За показником «Кількість кримінальних правопорушень, вчинених проти життя та здоров’я особи, на 10 тисяч осіб населення» область на 21-22 місцях, за рівнем охоплення соціальними послугами осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах, територіальними центрами соціального обслуговування до загальної кількості таких осіб — на 20-му.

       

      Джерело: офіційний веб-сайт Чернігівської обласної державної адміністрації

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      11 Серпня 2023 12:12
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16