Анонси















      Назад

      Чернігівщина — в десятці областей України із найкращим бізнес-кліматом

      Експерти Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) презентували рейтинг регіонального індексу ділового клімату.

      Чернігівська область посіла 10-13 місце разом із Кіровоградською, Полтавською та Сумською областями.

      Рейтинг складений на основі опитування підприємців за 4 критеріями: якість ділового середовища, поточна бізнес активність, довготривала бізнес активність, оцінка трьох основних регуляторних процедур (реєстрації, податкового адміністрування, перевірок).

      За показником «Довіри до влади» Чернігівщина зайняла 6 місце.

      В опитуванні взяв участь 1851 представник сектору малого і середнього підприємництва. Респонденти дали оцінку поточного ділового середовища в Україні, визначили основні проблеми бізнесу, а також реформи, які підприємці очікують від держави.

      Діловий клімат Чернігівської області, на думку експертів, є задовільним. Вони відзначають, що для підтримки МСП виконавча влада здійснює комплекс заходів, реалізовуючи обласну програму розвитку малого та середнього бізнесу.

      Найбільший потенціал для розвитку малого та середнього підприємництва в регіоні мають сфера торгівлі, аграрний сектор та деревообробна промисловість.

      При цьому впродовж наступних 6 місяців учасники опитування очікують покращення ситуації внаслідок реалізації реформи децентралізації й отримання місцевими органами влади повноважень, що сприятимуть розвитку малих та середніх підприємств.

      Взагалі ж найбільш гострими проблемами малого та середнього бізнесу, як показало опитування, є складна суспільно-політична ситуація в країні, недосконалість нормативно-правового регулювання, слабкість матеріально-технічної та фінансової складових підприємницької діяльності, а також нестача фінансів. Найбільш проблемні регуляторні процедури — підключення до електромереж та регулювання землекористування. Найменш проблемні — реєстрація та постановка на облік підприємств, регулювання пожежної безпеки, ліцензування та цінове регулювання.

      Пріоритетні завдання державної політики у 2017 році, на думку експертів, — спрощення реєстраційних процедур, проведення діалогу з представниками малого та середнього бізнесу, дерегуляція, децентралізація та вдосконалення нормативно-правової бази.

      Довідково. Рейтинг є частиною «Щорічної оцінки ділового клімату» (Annual Business Climate Assessment або ABCA), яку проводить Інститут економічних досліджень та політичних консультацій Програма USAID «Лідерство в економічному врядуванні». Програма USAID ЛЕВ впроваджується Фондом Східна Європа у партнерстві з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій, Центром соціально-економічних досліджень CASE-Україна та Київським економічним інститутом.

       

      Рейтинг регіонального індексу ділового клімату 

       

      Джерело: офіційний веб-сайт Чернігівської обласної державної адміністрації

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16