Анонси















      Назад

      «Інвестиції & Децентралізація»: громади Чернігівщини навчали бути успішними

      Створення ОТГ у розпалі. Громади Чернігівщини, оцінивши здобутки першопрохідців реформи, стали дещо сміливішими. Кожен усвідомлює — підтримка від держави є, і вона суттєва, однак час вчитися заробляти самостійно.

      Одне з джерел розвитку — інвестиції. Саме про те, як представити свою ОТГ якомога вигідніше, де шукати інвесторів та що їм пропонувати, говорили на Регіональному форумі «Інвестиції & Децентралізація». 

      Організатори: Чернігівська обласна державна адміністрація та Чернігівський відокремлений підрозділ установи «Центр розвитку місцевого самоврядування». Участь у заході беруть представники Мінрегіону та Мінекономрозвитку, посольств, а також місцеві владці та очільники громад.

      Учасники спілкувалися за 4 напрямами:

      - децентралізація, тенденції регіонального розвитку, нові можливості для забезпечення спроможності громад. Обмін досвідом та демонстрація кращих практик розвитку місцевого самоврядування;

      - смарт-спеціалізація громади та формування комфортного середовища для інвестора;

      - можливості залучення коштів державних програм та позабюджетних ресурсів для реалізації проектів розвитку громад;

      - лідерство, ініціативність та кваліфіковане кадрове забезпечення в громадах — умова зростання.

      Пряма мова

      Валерій Куліч, голова ОДА: Діюча досі, радянська, модель управління – існуючий поділ на райони, зокрема – не відповідає сучасним умовам і потребам Чернігівщини – стримує розвиток територій. Опорою ж для розвитку регіону є спроможні громади. А інвестори, в свою чергу, є опорою розвитку цих громад.
      Чернігівщина – серед лідерів за темпами спроможних об’єднань. 16 з 30 ОТГ вже зараз ефективно працюють у форматі прямих міжбюджетних відносин. Цей Форум – майданчик здобуття нових додаткових можливостей, для того, щоб ділитися досвідом та презентувати себе», – Валерій Куліч, голова Чернігівської ОДА на Регіональному форумі «Інвестиції & Децентралізація».

       

      Лілія Попова, начальник відділу Мінрегіону України: Чернігівщина досить потужно заявила про себе у процесі децентралізації. Вертіївську, Парафіївську, Макіївську, Корюківську, Кіптівську громади беруть за приклад. Все частіше для пілотних ініціатив обирають саме Чернігівську область. Однак працювати ще є над чим. Зокрема варто звернути увагу на вдосконалення навичок написання проектних заявок для вітчизняних та іноземних грантів.

       

       

      Роман Жатко, радник з економічних питань Посольства Словаччини в Україні: Сьогодні у залі є представники Міжнародного трейд-клубу. Мета його діяльності — інформування іноземних дипломатів про економічний, експортний, науково-технічний потенціал усієї України. Нам цікаво працювати не лише зі столицею чи обласними центрами, а й невеликими населеними пунктами, що мають бажання розвиватися.

       

       

      Ірина Кудрик, директор Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування: Власне, у кожного є свої здобутки, але найбільше залучених зовнішніх ресурсів і інвестицій, мабуть, в Кіптівській громаді. Кілька міжнародних проектів реалізувалося саме в цій громаді. Важливо, аби всі, хто задіяний у процесі децентралізації, комунікували один з одним. Робимо одну справу.

       

       

      Володимир Кучма, Кіптівський сільський голова: Ми були першопрохідцями зі створення ЦНАПУ. Перед нами часто зачиняли двері. Зараз же їдуть з усієї України переймати досвід.  

       

       

      Євгеній Радовенюк, головний виконавчий директор ТОВ «Баришівська зернова компанія»: Великих інвесторів цікавить комплексний підхід. Шукайте можливості запропонувати бізнесу якомога більше саме на вашій території. Чим більшу додану вартість продукції зможе отримати підприємець, тим більше коштів він вкладатиме.

       

       

      Джерело: офіційний веб-сайт Чернігівської обласної державної адміністрації

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      11 Серпня 2023 12:12
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16