Анонси















      Назад

      У Чернігові планують створити «Центр оборонних технологій»

      Ідею створення в Чернігові наукового парку «Центр оборонних технологій» (НП «ЦОТ») підтримали вчора, 29 березня, на нараді в облдержадміністрації усі її учасники: керівники оборонних підприємств та їх об’єднань, науковці, представники органів влади.

      Створюється такий парк зацікавленими у його функціонуванні підприємствами та установами та має на меті розвиток науково-технічної та інноваційної діяльності у галузі оборони.

      За словами в.о. заступника начальника з наукової роботи Державного науково-випробувального центру ЗСУ Анатолія Павленка, «Центр оборонних технологій», по-перше, стане базою для проведення натурних випробувань дослідних зразків озброєння та військової техніки (ОВТ), по-друге, здійснюватиме належний конструкторський супровід розробок та впровадження нових зразків ОВТ.

      Крім того, створення наукового парку дозволить ефективно поєднати виробничі та наукові можливості засновників, забезпечити кваліфікований інформаційно-методичний та правовий супровід, надати патентно-ліцензійну допомогу, зекономивши при цьому значні фінансові ресурси. В цілому це стане великим кроком у розвиткові України як виробника високотехнологічної продукції оборонного і подвійного призначення та у просуванні такої продукції на внутрішньому і зовнішньому ринках.

      Як зазначив представник Міністерства освіти і науки України Андрій Сєдов, мережа наукових парків у світі діє давно і ефективно. Саме туди, а не до університетів чи інших наукових установ, звертаються інвестори за інноваціями. Наукові парки в Україні, а їх на сьогодні діє 23, мають законодавчо визначену державну підтримку та низку пільг. Проте у галузі оборонної промисловості не працює жоден, тож створення «Центру оборонних технологій», зважаючи на нинішні реалії, як ніколи актуальне.

      Виконавчий директор Ліги оборонних підприємств України Олег Брюшковський наголосив на якнайшвидшому старті діяльності НП «ЦОТ», оскільки до 2020 року, коли українська армія має перейти на стандарти НАТО, залишилося менше двох років, а відповідної бази підприємства оборонного комплексу для цього не мають.

      В Україні відчувається диспропорція між науково-технічним потенціалом оборонних підприємств та можливостями впровадження їх інновацій у життя. Без належної сертифікації продукції вихід України на закордонні ринки цього напрямку неможливий. Отримання відповідних сертифікатів за кордоном — непомірний фінансовий тягар для українських підприємств. Тому цей вид діяльності має бути організований у «Центрі оборонних технологій». Відповідне обладнання можна залучити для цього на умовах інвестицій. Маємо показати світу, що ми — сучасна аерокосмічна держава, а не суто сільськогосподарська, переконаний віце-президент Асоціації виробників озброєння та військової техніки, спів-голова Правління «Українська оборонна та безпекова промисловість» Євген Рокицький.

      Він зауважив також, що Чернігівщина як місце розташування НП «ЦОТ» — надзвичайно вдалий вибір, адже і на території області, і навколо — у Сумській та Київській областях — розташовано чимало підприємств аерокосмічної галузі.

      Цю думку підтримав і генеральний директор ПАТ «ЧеЗаРа» Анатолій Свириденко, зауваживши, що створення наукового парку дозволить повніше використовувати потенціал регіону. Анатолій Свириденко звернув увагу на ще один можливий вид діяльності НП — розроблення нових державних стандартів, адже чимало підприємств і досі вимушені працювати за стандартами ще радянського зразка, які вже безнадійно застаріли.

      Участь в обговоренні питання взяли також головний конструктор Мі – 2МСБ АТ «Мотор Січ» Дмитро Головін, проректор Чернігівського національного технологічного університету Володимир Казимир, керівник підрозділу воєнно-наукового управління генерального штабу ЗСУ Борис Москалик.

      Підсумував розмову заступник голови облдержадміністрації Сергій Сергієнко:

      Що ми маємо зараз? З одного боку — Державний науково-випробувальний центр Збройних сил України, який влітку поточного року відповідно до урядових рішень перейде в статус наукового інституту. З іншого боку — підприємства, що не лише випускають необхідне ЗСУ озброєння, а й готові освоювати нові напрямки військового виробництва.

      Обидві ці сторони надзвичайно зацікавлені у створенні наукового парку «Центр оборонних технологій», який відкриє перед ними нові можливості для впровадження інновацій. Тож пропоную всім зацікавленим установам вже найближчим часом подати до ОДА пропозиції щодо участі у засновництві парку.

      Обласна державна адміністрація зі свого боку підготує відповідне звернення до Міністерства оборони України та подання до Міністерства освіти і науки. Маємо надію, що НП «Центр наукових технологій» буде створено вже до кінця поточного року.

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      11 Серпня 2023 12:12
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16