Анонси















      Назад

      Наталія Романова: між Україною та Білоруссю довга історія дружніх взаємин

      Питання взаємовигідного двостороннього співробітництва між Україною та Білоруссю обговорили сьогодні в облдержадміністрації під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Білорусь в Україні Ігорем Соколом.

      Заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова у своєму вітальному слові підкреслила, що Білорусь та Україну пов’язують давні культурні й економічні зв’язки, тож надзвичайно важливо і сьогодні так вибудовувати взаємини між двома країнами, щоб і надалі відчувати повне порозуміння.

      Ігор Сокол, у свою чергу, акцентував на тому, що економічні та культурні відносини між Україною та Білоруссю виходять на новий рівень: зміцнюються та розширюють діапазон. Тільки протягом минулого року відбулися три особисті зустрічі президентів Порошенка та Лукашенка. В результаті було поставлено доволі амбітну економічну мету: відновити товарообіг між нашими країнами до рівня 2012 року, коли він становив близько 8 мільярдів доларів. І це при тому, що минулого року цей показник склав 4,6 мільярда доларів, тобто майже вдвічі менше.

      Щоб стимулювати виробників з обох країн активніше виходити на ринки сусідньої держави, як в Україні, так і в Білорусі проводяться численні форуми та виставки продукції, де можна знайти нових економічних партнерів.

      Значну увагу під час зустрічі було приділено міжрегіональним зв’язкам як вагомій складовій міждержавних відносин. Так, за інформацією в.о. директора Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Олександри Хомик, Чернігівська область має домовленість про економічну співпрацю з Могильовською, Вітєбською, Мінською, Брестською та Гродненською областями Білорусі. Невдовзі аналогічну угоду буде укладено й із сусідньою Гомельською областю.

      Голова обласної ради Ігор Вдовенко відзначив важливість реалізації проектів транскордонного співробітництва та високий рівень співпраці між прикордонними службами обох держав. А Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко наголосив на готовності міської влади вивчити можливості використання в Чернігові електробусів білоруського виробництва.

      Проте під час зустрічі розмова неодноразово поверталася від економічних до культурних зв’язків, що існують між Україною та Білоруссю протягом тривалого часу. Митці обох країн — бажані гості у своїх сусідів, активні учасники мистецьких фестивалів та конкурсів.

      Звернення мовою культури досягає розуму і серця людини швидше, ніж будь-що інше, — зауважив Ігор Сокол. Під час свого перебування в Чернігові він передав білоруські національні костюми членам обласного білоруського національного культурного товариства «Сябри».

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      11 Серпня 2023 12:12
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16