Анонси















      Назад

      Як Чернігівcька область зміцнює співпрацю із сусідньою Білоруссю

      Одним із провідних торговельно-економічних партнерів Чернігівщини є Республіка Білорусь, яка входить до першої трійки країн за обсягами зовнішньої торгівлі товарами області. Є домовленості про економічну співпрацю з Могильовською, Вітєбською, Мінською, Брестською та Гродненською областями Білорусі. Днями аналогічна угода підписана і з сусідньою Гомельською областю під час XV Гомельського економічного форуму.

      Цьогоріч свій інвестиційний потенціал Гомельщина презентувала для 32 країн світу. Делегацію з Чернігівської області очолила заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова.

      Варто зазначити, що Чернігівська та Гомельська області є учасниками Програми територіального співробітництва країн Східного партнерства EaPTC Білорусь–Україна за фінансової підтримки Європейського Союзу. Відтак, спільно реалізовуватимуться три масштабних проекти. Один із них стосується активізації малого та середнього бізнесу в прикордонних районах, другий — моніторингу параметрів води у Дніпрі. Третій проект передбачає транскордонне культурно-туристичне співробітництво. Крім того, між Чернігівською ОДА та Гомельським облвиконкомом восени минулого року підписано Угоду про співробітництво у сфері туризму.

      — Наші регіони мають дружні взаємовідносини. Переконана: можливості для їхньої подальшої активізації безмежні. І це не лише економічна сфера та туризм. Співпрацюють заклади вищої освіти, ведеться спільна наукова робота. Ми також разом боремося за здоров’я громадян. Як приклад, безстроковий Меморандум між онкодиспансерами наших областей, — зауважила заступник голови Чернігівської ОДА.

      На перспективах ефективного співробітництва між Україною та Білоруссю у різних напрямах наголосив Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Білорусь в Україні Ігор Сокол.

      Учасники Форуму ознайомилися з особливостями економічних процесів у Білорусі та інвестиційними пропозиціями, відвідали XІХ Міжнародну виставку «Весна в Гомелі – 2018».

      Делегати працювали і за тематичними секціями: агропромисловий комплекс, малий та середній бізнес, будівельний та житлово-комунальний комплекс, логістика і торгівля, туризм та перспективи його розвитку.

      Гомельський форум — це демонстрація можливостей регіону, його поточного розвитку, а також свідчення високої зацікавленості як органів влади, так і підприємців у залученні інвестицій, переконаний директор Агенції регіонального розвитку Чернігівської області Сергій Хоботня:

      Добросусідські відносини і рівень співпраці, які ми маємо на сьогоднішній день, можуть принести значний соціально-економічний результат, виражений у покращенні добробуту жителів наших областей.

      У рамках заходу також відбувся ІІ Конгрес вільних економічних зон.

      До слова, у травні в Чернігівській області відбувся Міжнародний форум інвестицій та експорту. Участь у ньому взяв голова Гомельського облвиконкому Володимир Дворник.

      Довідково. За підсумками 2017 року зовнішній товарообіг з білоруськими партнерами формував десяту частину обласного показника і збільшився в порівнянні з 2016 роком на 11,5% (до 114,2 мільйона доларів США). Експорт при цьому збільшився на 21,1% і склав 33,2 мільйона доларів. Чернігівщина продає переважно вату, тютюнові вироби, жири та олії, овочі, папір і картон, продукцію машинобудування. На 8% зріс й імпорт.

       

      Джерело: офіційний веб-сайт Чернігівської обласної державної адміністрації

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16