Анонси















      Назад

      Укргазвидобування готується до початку діяльності на Чернігівщині

      Чернігівська обласна державна адміністрація, комунальне підприємство Чернігівської обласної ради «Надра Чернігівщини» та компанія «Укргазвидобування» підписали тристоронню угоду про співробітництво в питаннях розвитку нафтогазового комплексу й соціальної інфраструктури населених пунктів Чернігівської області.

      У церемонії підписання, яка відбулася 6 липня, взяли участь голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч, голова правління ПАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко, директор КП «Надра Чернігівщини» Володимир Чечетов.

      Предмет угоди – співпраця сторін у сфері розвитку нафтогазового комплексу на території Чернігівщини, а також взаємодія у фінансуванні проектів з будівництва, реконструкції, ремонту соціальної, дорожньої та інших об’єктів інфраструктури населених пунктів області.

      «Укргазвидобування» вітає початок співпраці з Чернігівщиною у сфері видобутку нафти й газу. На території регіону є значні нерозвідані поклади нафти й газу, прогнозні ресурси яких сягають понад 216 мільйонів тонн умовного палива. На користь перспективності нафтогазоносних надр Чернігівщини свідчить той факт, що наші партнери по той бік кордону – «Белоруснефть» – відкрили 73 родовища вуглеводнів і щорічно видобувають понад 1,6 мільйона тонн нафти.

      «Укргазвидобування» зацікавлене в отриманні нових ліцензій на видобуток вуглеводнів у цьому регіоні, що дасть змогу відновити процес освоєння вуглеводневого потенціалу перспективних ділянок надр Чернігівської області і в результаті прискорити забезпечення енергетичної незалежності України. Завдяки новому законодавству про децентралізацію рентних платежів місцеві громади отримають значні кошти від кожного кубометру газу чи бареля нафти, видобутого на їхній території», – зазначив Олег Прохоренко.

      Зі свого боку голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч також відзначив, що Чернігівська область має багатий, проте недостатньо реалізований потенціал корисних копалин. Як відомо, практично за останні 20 років в області відкрито й розробляється лише три родовища.

      «Минулого року ми створили комунальне підприємство «Надра Чернігівщини», щоб зрушити розв’язання цього питання, – зауважив очільник області. – Ми готові до реалізації хороших економічних проектів і зацікавлені, щоб кампанія «Укргазвидобування» зайшла в область, адже 5% її ренти спрямовуватиметься в місцеві бюджети. Підписання угоди засвідчує серйозність наших намірів».

      Довідково. ПАТ «Укргазвидобування» з кожним місяцем усе важче нарощувати видобуток, оскільки наявна ресурсна база компанії виснажена майже на 70% і природне падіння перевищує приріст видобутку. Основним чинником, що стримує розвиток нової ресурсної бази названої компанії, залишається ненадання нових спецдозволів. Тому запорука збільшення видобутку – в першу чергу, розробка нових родовищ.

      «Укргазвидобування» за січень – травень 2018 року спрямувала понад 481 мільйон гривень до місцевих бюджетів від рентних платежів за видобуток вуглеводнів. Більша частина цих коштів сконцентрована у двох газовидобувних областях: Харківській і Полтавській. Так, лише за травень цього року спрямовано до місцевих бюджетів, на території яких ПАТ веде видобуток вуглеводнів, – 98,5 мільйона гривень рентних платежів.

       

      Джерело: офіційний веб-сайт Чернігівської обласної державної адміністрації

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      11 Серпня 2023 12:12
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16