Анонси















      Назад

      Чернігівщина очолила рейтинг регіонів щодо формування спроможних громад

      З третього на перше місце – такий стрибок у загальному рейтингу областей щодо формування об’єднаних територіальних громад зробила Чернігівська область, випередивши Житомирську та Хмельницьку області. Ці регіони ще минулого місяця посідали у рейтингу відповідно І та ІІ місця. Такі висновки можна зробити, виходячи з попередніх даних Моніторингу щодо процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування, який щомісяця здійснює Мінрегіон. Черговий Моніторинг поки на стадії завершення, після чого його оприлюднять, однак вже сьогодні окреслюються в ньому нові лідери.

      У Мінрегіоні лідерство Чернігівської області пояснюють фактом затвердження перспективного плану формування територій громад регіону, який покриває майже 100% його території. Звісно, що цьому передувала копітка спільна робота громад, обласної державної адміністрації, обласної ради, Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування та регіональних відділень асоціацій органів місцевого самоврядування.

      - Ще донедавна 20% території нашої області не були охоплені перспективним планом, були білі плями, і рухатися далі у створенні спроможних громад було складно. Об’єднавши зусилля всіх зацікавлених сторін, ми розробили чітку дорожню карту просування реформи на Черінгівщині. Прийняття перспективного плану дозволило не лише об’єднувати нові громади, а й забезпечити процеси приєднання сільських рад до функціонуючих ОТГ. Бажання приєднатися вже виявили 17 сільських рад. Це сприятиме укрупненню громад та посиленню їх фінансової спроможності, - прокоментувала в.о. голови Чернігівської обласної державної адміністраціїЮлія Свириденко.

      За її словами, загалом в області діють 38 ОТГ, одна з яких – громада, утворена шляхом приєднання до міста обласного значення Новгорода-Сіверського. А у грудні відбудуться вибори ще у 5 новостворених громадах та у двох громадах – додаткові вибори. Наразі в кожному адміністративному районі вже функціонують ОТГ, які покривають більше половини території області.

      – Перспективний план, який покриває майже всю територію області (ред.:98,2%), за винятком «білої плями» біля Прилук, дає нам змогу на повну працювати в напрямку приєднання громад до міст обласного значення і до діючих об’єднаних громад.  От вчора, наприклад, Ніжинська міська рада рішенням сесії дала згоду на добровільне приєднання до міста Кунашівської сільської громади, - пояснила керівник Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Кудрик.

      Вона також наголосила, що чим швидше область зможе завершити процес формування спроможних громад, тим швидше приступить до формування територіального основи місцевого самоврядування районного рівня.

      Нагадаємо, раніше перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГВ’ячеслав Негода заявляв, що «Підготовка і схвалення перспективного плану – це завдання із «зірочкою», оскільки потребує консенсусу усіх зацікавлених сторін. Чернігівщина з цим справилися (…) Чекаємо таких же хороших новин і з інших регіонів».

      Джерело: Децентралізація

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      11 Серпня 2023 12:12
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16