Анонси















      Назад

      Верховна Рада України у першому читанні підтримала нову редакцію Закону України «Про публічні закупівлі»

      10 вересня 2019 року Верховна Рада України у першому читанні підтримала нову редакцію Закону України «Про публічні закупівлі». 

      Нововведення можна умовно поділити на чотири блоки: підвищення ефективності закупівель, введення персональної відповідальності за порушення законодавства у сфері закупівель, удосконалення механізму оскарження та  гармонізація з міжнародними стандартами. 

      Законопроект вводить поняття “спрощених” закупівель – закупівлі товарів, робіт і послуг на суму від 50 до 200 тис. грн, які обов’язково будуть проводитись через систему Prozorro.

      Для зручності здійснення закупівель на невеликі суми, в закон вводиться такий термін як “електронні каталоги”. Законопроект дозволить використовувати замовнику е-каталог (Prozorro Market) як альтернативу проведенню спрощеним закупівлям.  

      Проект закону закріплює механізм для боротьби з недобросовісними постачальниками. За невиконання умов договору замовник зможе відмовляти постачальнику у співпраці протягом наступних трьох років.

      Також передбачено відмову від тендерних комітетів з 2022 року. За організацію закупівель буде відповідати "уповноважена особа".

      Значно розщирюється перелік порушень, за які передбачається відповідальність у вигляді штрафних санкцій від 17000 грн.до 85000 гривень.

      В рамках гармонізації з законодавством ЄС та міжнародними стандартами пропонується розширити перелік конкурентних процедур, надати право брати участь у закупівлях об'єднанням підприємств, закріпити право замовників проводити передтендерні комунікації з бізнесом. Також з'явиться новий інструмент для боротьби з демпінгом – система підсвічуватиме аномально низьку ціну. Постачальник повинен буде її обгрунтувати для укладання договору з замовником. 

      На законопроект чекає ще друге читання.

      Джерело: ProZorro

       

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16