Анонси















      Назад

      Євромапа України. Рейтинг європейської інтеграції областей

      11 листопада презентовано результати дослідження «Євромапа України. Рейтинг європейської інтеграції областей», здійсненого аналітиками Центру «Нова Європа» у співпраці з Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції. 

      “Вперше зроблена спроба виміряти, як глибоко європейська інтеграція проникла в українські регіони. Ми зацікавлені у тому, щоб подібний рейтинг складався щорічно. Ми готові до стратегічного партнерства з Центром «Нова Європа», аби він виступав як незалежний інструмент моніторингу урядових зусиль”, - зазначив Дмитро Кулеба, віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

      Рейтинг складений за 34-ма індикаторами у 8 сферах, які відображають динаміку зближення окремих регіонів країни з ЄС. Результати дослідження презентували директорка Центру «Нова Європа» Альона Гетьманчук, та перший заступник директора Центру Сергій Солодкий. 

      До трійки лідерів увійшли Львівщина, Івано-Франківщина та Вінниччина. Однак і їхній прогрес поки що далекий від бажаного рівня: вони набрали дещо більше половини можливих балів за кожним з індикаторів. Південні та східні області лідирують у низці секторів. Миколаївщина посіла перше місце з нарощування експорту на ринок ЄС. Донецька та Луганська області очолюють рейтинг за кількістю проєктів в рамках кредитної підтримки з боку ЄБРР і ЄІБ, а Херсонська та Харківська – за обсягами фінансування таких проєктів. Серед областей, які мають найбільшу кількість підприємств із капіталом із країн ЄС, – Дніпропетровська і Харківська. 

      За даними рейтингу, Чернігівщина опинилася у 15-ці областей. Так, наш регіон посів лідируючі позиції за критеріями економічної інтеграції, локальної демократії та підзвітності. Досить гарні результати область показала за критеріями: інфраструктура, гендерна рівність, комунікація євроінтеграції.

      До речі, за останнім показником Чернігівщина увійшла до трійки беззаперечних лідерів! Адже лише у трьох областях на веб-ресурсах держадміністрацій можна було знайти не лише актуальну інформацію щодо співпраці України та ЄС, виконання Угоди про асоціацію, а й дізнатися про проєкти, ініціативи та заходи у сфері європейської інтеграції на регіональному рівні, наявність звіту про виконання обласного плану заходів щодо втілення Угоди про асоціацію.

      У свою чергу, нашій області, на думку експертів, варто покращити роботу у напрямках освітньої, наукової та культурної інтеграції, екологічної та енергетичної політики.

      Віцепрем‘єр також зауважив, що результати дослідження показують недостатній рівень розуміння місцевими посадовцями важливості євроінтеграції України, яка сприймається ними, як дещо далеке. Натомість, вона надає конкретні переваги для українських регіонів. Це, насамперед, залучення в регіони України проєктівтранспортної та прикордонної інфраструктури, іноземних інвестицій та допомоги ЄС; розвиток Єврорегіонів та реалізація ініціатив щодо міст-побратимів; максимальне залучення регіонів до освітніх, наукових, культурних проектів/програм ЄС; підтримка малого та середнього бізнесу в регіонах.

      Віцепрем‘єр нагадав, що уряд нині працює над створенням регіональних офісів євроінтеграції. 

      Завантажити презентацію дослідження можна тут: http://bit.ly/2Q6Lkkl

      Джерело: Євроінтеграційний портал

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16