Анонси















      Назад

      Підприємці Чернігівщини спілкувалися з експертами з питань захисту бізнесу

      Учора, 14 листопада, Чернігів став платформою для проведення одразу кількох знакових заходів для місцевих підприємців, органів державної влади, представників бізнес-асоціацій.

      Першим став тренінг-презентація «Як підвищити ефективність регуляторної політики за допомогою відкритих даних?». Під час зазначеного заходу учасники дізналися вимоги законодавства щодо оприлюднення даних/інформації про регуляторну діяльність; можливості використання відкритих даних для покращення бізнес-клімату та прискорення економічного зростання на місцевому рівні. А також отримали практичні рекомендації щодо оприлюднення регуляторних відкритих даних згідно з вимогами чинного законодавства.

      У другій половині дня присутні мали змогу взяти участь у семінарі на тему «Перевірки бізнесу: основні виклики після завершення мораторію», до якого приєдналися бізнес-омбудсмен України Марчін Свєнчіцький (польський політик та економіст, колишній мер Варшави), Ксенія Ляпіна (незалежна експертка, екс-голова ДРС) та заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова.

      Присутні розглянули питання здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності з визначення типових проблем, які виникають у суб’єктів господарювання під час проходження перевірок, та найпоширеніших порушень з боку представників контролюючих органів, а також обговорювалися можливі шляхи вирішення таких проблем, запобігання і реагування на порушення. 

      Так, за інформацією пана Мартіна Свєнчінцького, за п’ять років діяльності Ради отримано більше шести тисяч скарг на державні органи влади, у тому числі й на контролюючі. Зокрема, із Чернігівщини всього надійшло 85 звернень.

      Зокрема, заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова зазначила: «Розвиток малого та середнього підприємництва — це не лише зростання надходжень до бюджету, а й нові робочі місця. Тому серед пріоритетів — налагодження ефективного діалогу між владою та бізнесом.

      До речі, маємо приклади того, що місцевий середній та малий бізнес постійно розвивається. Зокрема, Чернігівська область, а також міста Чернігів і Ніжин були пілотними в реалізації проєкту FORBIZ щодо розробки та імплементації стратегічних документів у частині розвитку підприємництва. Нині ж область знову серед чотирьох пілотних регіонів України, де впроваджуватиметься проєкт запуску мережі центрів підтримки підприємництва на базі центрів надання адміністративних послуг. Крім того, займаємо шосте місце в Україні за сприятливістю ведення бізнесу в рейтингу Regional Doing Business».

      У рамках заходу, зокрема, було організовано фокус-групу з активними представниками місцевого бізнесу для оцінки ефективності впровадження державної політики розвитку МСП (зокрема, Стратегії розвитку малого і середнього підприємництва в Україні на період до 2020 року, затвердженої розпорядженням КМУ від 24.05.2017 № 504-р).

      Також підприємцям було презентовано концепцію практичного посібника з проходження перевірок суб’єктів господарювання та роботою інспекційного порталу, де підприємець може дізнатися про заплановані перевірки контролюючих органів та їх тривалість.

      Зазначені заходи організовані за підтримки програми USAID КЕУ Конкурентоспроможна економіка України у співпраці з Державною регуляторною службою України

      Джерело:Чернігівська облдержадміністрація

       

       

       

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16