Анонси















      Назад

      Україна вперше стала фіналістом європейського конкурсу European Enterprise Promotion Awards 2020 з освітньою програмою Офісу з просування експорту

      За результатами Асамблеї малого та середнього бізнесу 2020 року, яка відбулася 16-17 листопада у Берліні (Німеччина), Європейська Комісія оголосила переможців конкурсу European Enterprise Promotion Awards 2020 та відзначила найуспішніші проєкти з підтримки підприємництва у Європі. 

      Так, Україна вперше за історію існування премії приєдналася до міжнародного змагання та стала фіналістом категорії “Підтримка інтернаціоналізації бізнесу”, виступивши із загальнонаціональною освітньою програмою Офісу з просування експорту — “EXPORT R|Evolution Ukraine”.

      «Отримання Європейської номінації є свідченням того, що Установа використовує публічні кошти, в тому числі — фінансування від міжнародних інституцій, ефективно. Ми сприяємо відкриттю нових можливостей на внутрішньому та зовнішніх ринках для підприємців, які збільшують свої прибутки, створюють нові робочі місця та забезпечують економічне зростання держави. За попередніми результатами програми “Export R|Evolution Ukraine” компанії-учасники згенерували понад 7 мільйонів гривень додаткової виручки, запровадивши сталі підходи у побудові експортних стратегій у підприємствах. 

      Сьогодні я хочу подякувати Європейській комісії за цю нагороду та професійній команді з багатьох країн та організацій, які докладають усіх своїх зусиль та знань для підвищення конкурентоспроможності українського бізнесу. За останні 3 роки в рамках освітньої програми нам вдалося підтримати 2300 підприємців з усіх регіонів нашої країни, яких об’єднує спільна мета — у світі має бути більше українського. Це велике досягнення було б неможливим без наших основних партнерів – Інституту маркетингу Естонії та фінансової підтримки Міністерств закордонних справ Естонії (Проєкт з питань розвитку співробітництва та гуманітарної допомоги), Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ) та Уряду України. Ми раді масштабовувати наш успішний підхід і продовжувати ліквідувати кордони для українських товарів та послуг у всьому світі» — відзначила Тетяна Міськова, виконуюча обов’язки директора Офісу з просування експорту.

      Програма “Export R|Evolution Ukraine” була створена у 2017 році та організована Офісом з просування експорту спільно з Інститутом Маркетингу Естонії (Marketingi Instituut) для допомоги українським підприємцям та експортерам, які втратили традиційні ринки збуту через збройну агресію зі сторони Російської Федерації. Головним завданням програми є зміцнення навичок та компетенцій експортних менеджерів і впровадження нових операційних практик у підприємствах для розширення географії продажів. 

      «Export R|Evolution Ukraine — це перша загальнонаціональна систематична освітня програма англійською мовою про експорт, яка була так необхідна нашій країні під час виходу з економічної кризи та закриттю ринків Росії. Крім того, це єдина програма, яка стала основою для розвитку українського експорту та зростанню українських компаній. Протягом 3 років у навчанні взяли участь понад 200 компаній-представників харчової галузі, проєкт допоміг багатьом компаніям нашої асоціації дізнатися про можливості в плануванні експорту для відкриття нових ринків і напрямків, особливо великих — G7, ЄС, Китай. Ми глибоко вражені програмою, яку реалізує Офіс з просування експорту» — Богдан Шаповал, генеральний директор громадської спілки “Ю-ФУД”.

      Під час реалізації програми, Офіс з просування експорту провів 3 національні інформаційні кампанії, об’єднавши представників публічного і приватного секторів. Розвиток співпраці з Обласними державними адміністраціями, Регіональними торгово-промисловими палатами, Агенціями регіонального розвитку є одним із пріоритетів діяльності Офісу з просування експорту, який почав активно розвиватись після впровадження програми в Україні.

      «Ми надзвичайно цінуємо вклад партнерів у розвиток експортної діяльності та готовність спільно працювати над зростанням експортної спроможності всієї країни разом» — відзначила Тетяна Міськова, виконуюча обов’язки директора Офісу з просування експорту.

       

      Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD) відзначила освітню програму “Export R|Evolution Ukraine” у дослідженні «Індекс політики у сфері МСП: Країни Східного партнерства 2020. Оцінка стану реалізації Акту про малий бізнес для Європи», який дозволяє контролювати прогрес формування та реалізації політики у сфері МСП у порівнянні з передовими практиками ЄС і міжнародної спільноти. Повідомляється, що індекс інтернаціоналізації вітчизняних підприємств показав зростання у 65%, у порівнянні з 2016 роком, що є результатом злагодженої роботи державних установ в рамках реалізації Експортної стратегії України.

      «Уряд приділяє достатньо уваги підтримці підприємств, які здійснюють підготовку до експортної діяльності, завдяки програмі “Export R|Evolution Ukraine”, яка є ініціативою Офісу з просування експорту» — зазначається у документі.

      Вже цього року планується створити на базі Офісу з просування експорту першу в Україні державну агенцію з розвитку підприємництва та експорту як єдину інституцію, що займатиметься побудовою повноцінної екосистеми підтримки малого та середнього бізнесу. Досвід проведення програми стане основою для формування нових освітніх проєктів, у центрі яких — малий та середній бізнес.

      Як відбувався відбір заявок:

      На першому етапі проєкт Офісу з просування експорту переміг у національному відборі European Enterprise Promotion Awards 2020 та потрапив до переліку зі 185 європейських проєктів, що надійшли до організаторів премії від 27 країн. На другому етапі високе журі премії визначило номінантів категорії “Підтримка інтернаціоналізації бізнесу”, у якій Україна опинилась у трійці фіналістів. 16-17 листопада 2020 року на фінальному етапі конкурсу, під час Асамблеї малого та середнього бізнесу, Європейська Комісія оголосила Португалію переможцем категорії, Україна ж вперше отримала європейське визнання лідера у впровадженні програм з підтримки інтернаціоналізації бізнесу та стала фіналістом категорії.

      Про премію European Enterprise Promotion Awards

      • Нагорода European Enterprise Promotion Awards (EEPA) присуджується організаціям і проєктам, що просувають підприємництво і малий бізнес на національному, регіональному та місцевому рівнях.

      • З 2006 року в конкурсі взяли участь понад 4260 проєктів. Їх реалізація дозволила створити тисячі робочих місць. Багато малих підприємств в Європейському Союзі відчувають труднощі з виходом на нові ринки: тільки чверть з них працюють на експорт.

      • У номінаціях European Enterprise Promotion Award акцент робиться на механізми і рішення, що підтримують зростання малого бізнесу. Це — інвестиції, освоєння міжнародних ринків, раціональне використання ресурсів.

      Джерело: https://epo.org.ua

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16