Анонси














      Угода мерів

      Назад

       

       

      Угода мерів – Схід - це провідна ініціатива, започаткована Європейським Союзом, що охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. Слідуючи цим зобов’язанням, підписанти Угоди прагнуть скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 30% до 2030 року, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя.

      Підписанти Угоди отримують можливість:

      - поліпшити екологічну ситуацію і підвищити енергетичну безпеку завдяки впровадженню сучасних енергозберігаючих та енергоефективних технологій;

      - скористатися різними механізмами технічної та фінансової підтримки;

      - продемонструвати прийняття додаткових зобов'язань для зниження викидів парникових газів;

      - створити або посилити динаміку зниження викидів вуглекислого газу на території міста;

      - поліпшити якість і умови проживання громадян;

      - застосувати у себе вдалий досвід інших учасників Угоди або поділитися власним досвідом з іншими містами.

      Крім того, участь в проекті дозволяє отримати схвалення і визнання з боку Європейської комісії, забезпечити присутність у міжнародному масштабі, зокрема, через пропагування заходів на веб-сайті Угоди, залучити через місцеві органи влади фінансування від міжнародних фінансових установ та донорів,  отримувати відгуки щодо розроблених інструментів та методів, приймати участь у спеціальних дискусійних групах, семінарах та використовувати інші платформи обміну досвідом, консолідувати територіальний розвиток і зміцнити місцеве самоврядування.

      Чернігівська обласна державна  адміністрація є територіальним координатором Угоди мерів - Схід і забезпечує стратегічне керівництво та технічну підтримку муніципалітетів, які її підписали.

      В області напрацьований значний досвід співпраці в рамках Угоди мерів, завдяки чому деякі міста мають позитивні досягнення у сфері реалізації проектів з використанням енергоефективних технологій, збільшення доступності енергії, створення нових робочих місць, поліпшення соціального та економічного добробуту.

      Всього в області налічується 12 підписантів Меморандуму з проектом «Угода мерів – Схід». Зокрема, це 4 міста обласного значення (Чернігів, Ніжин, Прилуки та Новгород-Сіверський), 5 малих міст (Сновськ, Мена, Носівка, Городня та Корюківка) та  3 селища міського типу (Варва, Сосниця, Короп).

      Після підписання Угоди мерів здійснюється розробка Базового кадастру викидів та  Плану дій зі сталого енергетичного розвитку.

      7 підписантів (Чернігів, Ніжин, Прилуки, Сновськ, Мена, Варва, Короп) вже розробили Плани дій зі сталого енергетичного розвитку до 2020 року, Корюківка розробила План до  2030 року.

      Міста Новгород-Сіверський та смт Сосниця на сьогодні здійснюють розробку Базового кадастру викидів та Плану дій зі сталого енергетичного розвитку.

      Місто Мена стало переможцем грантового конкурсу в рамках програми Європейської Комісії «Демонстраційні проекти Угоди мерів», що фінансується із фондів Європейського Союзу. Мета Проекту - підвищення ефективності використання електроенергії, значна економія енергоресурсів, покращення стану освітленості вулиць. Проект впроваджується в області з 2015 року та реалізується Менською міською радою.  

      Протягом 2015 - 2018 рр. було встановлено 1403 енергоефективні світильники, модернізовано мережі та встановлено систему управління освітленням. Реалізація проекту призвела до економії видатків з місцевого бюджету на електроенергію,  зниження витрат на експлуатацію, технічне обслуговування та підвищення безпеки дорожнього руху на вулицях міста з реконструйованим освітленням, що сприяло зниженню рівня криміногенності. Завдяки вста­нов­ленню світлодіод­­них світи­льників заощаджено споживання електричної енергії на потреби вуличного освітлення та змен­шено викиди СО2 в атмосферу.

      В рамках проекту «Угода мерів – Схід» з метою сприяння дитячій творчості, формування у дітей уявлення власної відповідальності за своє майбутнє, свідоме збереження енергії на планеті та ефективне використання природних ресурсів Менською міською радою організовано серед учнів молодшого шкільного віку загальноосвітніх закладів конкурс малюнків на тему «Бережи енергію».

      10-11 травня п.р. в місті Ніжині Чернігівської області проведено загальноміський захід «Дні Сталої Енергії в Ніжині».

      Також підписанти Угоди є постійними учасниками вебінарів та тренінгів, що проводиться в рамках проекту «Угода мерів-Схід».

      Довідки за тел.: (0462) 675-016.

      Більш детальну інформацію щодо умов підписання можна отримати, перейшовши за посиланням: http://www.uhodameriv.eu/about/covenant-step-by-step_uk.html.

       

      Угода між Генеральним директором з енергетики Європейської Комісії та Чернігівською обласною державною адміністрацією

       

      Угода Мерів

       

      Європейський тиждень сталої енергетики

       

      Вебінар в рамках проекту «Угода мерів»

       

      Назад