Анонси















      Назад

      Програма ЄС «Creative Europe»

      Програма ЄС «Creative Europe» – програма ЄС з бюджетом більше ніж 1,4 більйон євро. Це рамкова програма для підтримки культурних і творчих секторів Європи. Програма була започаткована на базі попередніх програм – Culture Programme and MEDIA programme. «Creative Europe» – відкрита для творчих та культурних організацій з держав членів ЄС, а також держав, які не є членами ЄС, але мають угоду з Європейською Комісією.

      Основні цілі CREATIVE Europe є:

      • Допомога культурним і творчим секторам скористатися можливостями цифрового століття і глобалізації;
      • Допомога секторам у досягненні свого економічного потенціалу, сприяючи стійкому зростанню, зайнятості та соціальній згуртованості;
      • Надати Європейській культурі і медіа-сектору доступ до нових міжнародних можливостей, ринків і аудиторій.

      В культурному компоненті програми виділяється чотири основних пріоритетів, на які можна подавати грантові заявки та в рамках яких оголошуються та будуть оголошувати конкурси:

      1. Європейські майданчики – це платформи для культурних операторів, які просувають художників-початківців і Європейські напрямки в культурних і художніх роботах. В рамках даного пріоритету може бути підтримана наступна діяльність:
      • Сприяння мобільності і видимості авторів і художників – зокрема, організація міжнародних експозицій;
      • Стимулююча справжній загальноєвропейський напрям розвитку культурної і творчої діяльності, з метою полегшення доступу для інших національностей до європейських культурних творів, через міжнародні гастролі, події, виставки і фестивалі і т.д.
      • Сприяння зростання аудиторії, забезпечуючи поширення Європейських цінностей і різних культур.

      2. Літературні переклади – в даному пріоритеті підтримуються ініціативи з перекладу та популяризації літературних творів на різних ринках ЄС, з метою розширення доступу до високоякісної європейської літератури. Підтримується наступна діяльність:

      • Переклад і видання «пакету» творів художньої літератури на прийнятних мовах;
      • Поширення «пакетних перекладів», включаючи електронні публікації та соціальні медіа.

      3. Європейські мережі – забезпечення підтримки європейських мереж, для допомоги культурним і творчим секторам працювати на транснаціональному рівні і зміцнення їх конкурентоспроможності. Підтримується наступна діяльність:

      • Діяльність спрямована на зміцнення культурних і творчих секторів шляхом надання їм робочої сили з певними навичками та досвідом;
      • Заходи, що сприяють культурній і творчій співпраці на міжнародному рівні і дають можливість розширити свою кар’єру і вплив в Європі і за її межами;
      • Діяльність, спрямована на зміцнення європейських культурних і творчих організацій, а також міжнародних мереж, які можуть створювати нові професійні можливості.

      4. Проекти Європейського співробітництва – проекти транскордонного співробітництва за участю культурних і творчих організацій з різних країн, які беруть участь в програмі. В даному пріоритеті можуть бути підтримані проекти транскордонного співробітництва між культурними і творчими організаціями в рамках ЄС і за його межами. Проекти можуть охоплювати одну або кілька культурних і творчих секторів і можуть бути міждисциплінарними.

      Фінансування надається для двох типів проектів: малі проекти співпраці (керівник проекту і принаймні два інших партнери) та великомасштабні проекти співробітництва (керівник проекту і принаймні п'ять інших партнерів). Максимальна тривалість для всіх проектів становить 48 місяців.

      В рамках даної програми можна розвивати музейні комплекси, отримати підтримку для народних колективів і народних ремесл, розвивати і створювати музеї під відкритим небом, наприклад, безпосередньо в селах. Кількість партнерів однієї заявки не обмежена, є лише мінімальні вимоги – мінімум два партнери з різних країн повинні подавати заявку.

      Бюджет програми становить: на малі проекти до 200 тис. євро та на великі до 600 тис. євро. Закупочні та ремонтні компоненти можуть складати до 50% вартості проекту. Розмір фінансового вкладу апліканта повинен бути не менш ніж 10% вартості проекту.

      Детально: https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/culture_en

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16