Анонси















      Назад

      Глава Уряду представив основні результати роботи Уряду України

      Основні результати роботи Уряду України за три роки з моменту призначення стали однією з головних тем засідання Кабінету Міністрів 17 квітня. Цифри, напрямки реформ і тенденції представив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

      Презентацію результатів Глава Уряду поділив на кілька тем. Перша соціальний захист військовослужбовців. Такий вибір Володимир Гройсман пояснив тим, що можливість і шанс будувати успішну Україну забезпечили українські воїни. Саме тому, забезпечення інтересів оборони – пріоритет для Кабінету Міністрів України. У цьому контексті Глава Уряду нагадав, що грошове забезпечення військових за три роки зросло майже вдвічі, а по деяких категоріях тих, хто забезпечує інтереси оборони і безпеки громадян, – в 2-3 рази. Виділено 5,7 тис. квартир, будуються нові сучасні гуртожитки.

      Другий напрямокмакрофінансова стабільність та економічне зростання, як передумова забезпечення, в тому числі, соціальних програм. Так, останні роки стали роками стійкого зростання. А 2018 рік показав найшвидший тем росту за 7 років. Темп інфляції уповільнилися, і у тому ж таки 2018 році вперше за останні 5 років становив однозначне число – 9,8%. Курс гривні з 2015 року залишається відносно стабільним. При цьому держборг зменшився з 79% до 60,9% ВВП.

      «За три роки нашої роботи, і тут треба подякувати також бізнесу, підприємцям, нам вдалося забезпечити зростання економіки на 8,4%. Це правильний напрямок. І ми знаємо, що треба зростати більше і швидше, - сказав Володимир Гройсман. – А розвиток економіки дає можливість впливати на стандарти життя».

      Наступний акцент збільшення доходів працюючих громадян. Так, ріст середньомісячної заробітної плати у 2016-2018 роках щорічно в 2-3 рази перевищував темпи зростання цін. Сьогодні на порядку денному питання забезпечити конкурентоздатний рівень зарплат в країні, щоб захиститись від трудової міграції. І це можливо, в тому числі, завдяки детінізації зарплат та зайнятості.

      Тема доходів нерозривно пов’язана із побудовою справедливої пенсійної системи. «Це одна із найбільш чутливих тем. У 2014 році ми отримали пенсійну систему фактично банкрутом. Роками ніхто не проводив перерахунків пенсій. Ми змінили систему – ухвалили законодавчі зміни, провели перерахунки і запровадили автоматичний перерахунок пенсій. Переконаний, що з кожним роком наша пенсійна система буде більш стійкою і справедливою», - сказав Володимир Гройсман.

      Окремо Глава Уряду зупинився на ключових реформах останніх років. У їх числі – освітня реформа. За останні два роки у нову якість освіти вкладено майже 7 млрд грн. Гроші направлені на дидактичні матеріали, сучасні меблі, комп'ютерне обладнання для Нової української школи, підвищення кваліфікації вчителів НУШ, на шкільні автобуси, на природничо-математичні кабінети, україномовні дидактичні матеріали для шкіл з мовою навчання національних меншин, автомобілі для інклюзивних центрів, на закупівлю комп'ютерів, на обладнання спорткомплексів при середніх школах, на підключення Інтернету в середніх школах та інклюзивну освіту.

      Друга реформа реформа системи охорони здоров'я. «Від цієї сфери багато років відмахувалися, а МОЗ сприймали, як міністерство із закупівлі дорогого обладнання. Ми вирішили, що ця тема для нас важлива. Змінити цю сферу за один день – неможливо. Але за кілька років люди відчують позитивні зміни», - відзначив Глава Уряду. Він повідомив, що 27 млн громадян вже мають свого лікаря, лікувальні заклади перейшли на договірні відносини з НСЗУ, зросла зарплата лікарів. «Далі стартуємо з проектами реформи екстреної медичної допомоги, стартуємо з програмою безкоштовної діагностики, закуповуємо ангіографи для мережі кардіоцентрів, які ремонтуються коштом місцевих бюджетів. Забезпечуємо безкоштовні процедури стентування», - проінформував громадськість Володимир Гройсман.

      Важливі зміни сталися у площині збереження культури та національної пам’яті. Як зазначив Глава Уряду, духовність і культура – основа країни, і тому не можна фінансувати ці сфери за залишковим принципом. «Ми вже видаємо якісний кінопродукт, придбали більше 1,5 млн примірників україномовних видань для бібліотек, - розказав Володимир Гройсман. – Ми почали будувати другу чергу Меморіалу жертвам голодоморів. Це буде сучасний майданчик для увіковічення пам’яті невинно загиблих».

      Глава Уряду торкнувся й теми масштабної модернізації інфраструктури. Прем’єр-міністр погодився, що стан наших доріг, транспортної інфраструктури в цілому, мереж залишає бажати кращого. Втім, щороку ситуація виправляється. Вже створено Дорожній фонд, відновлено понад 6 тис. км доріг, переозброюється державний гігант «Укрзалізниця» - вже побудовано 7 тис. вантажних вагонів, зростає пасажиропотік аеропортів. «Коли інфраструктура використовується конкурентно і ефективно, ми зростаємо. Ми можемо і будемо відігравати ключову роль у реалізації проекту «Новий шовковий шлях» від Європи в Азію», - наголосив Прем’єр-міністр.

      Однією з найбільш успішних реформ останніх років Володимир Гройсман назвав реформу децентралізації. У квітні реформа відзначає 5 років впровадження. «Ми запровадили не тільки зростання місцевих бюджетів, а й надаємо державну підтримку. Ми дали можливість людям самим приймати рішення, куди витрачати кошти. За 2016-2018 роки ми допомогли збудувати понад 11 тис. нових об’єктів – це заклади освіти, охорони здоров’я, ЦНАПи, культурні та інфраструктурні об’єкти, об’єкти спорту», - зазначив Володимир Гройсман.

      Він звернув увагу, що сьогодні саме час продовжувати започатковані зміни і ухвалювати системні рішення.

      Джерело: Урядовий портал

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16