Анонси















      Назад

      Продовження пільгової торгівлі з ЄС: деталі оновленої Угоди

      Представники держав-членів ЄС погодили попередню угоду щодо відновлення призупинення імпортних мит і квот на український експорт до ЄС до 5 червня 2025 року.

       

      Про це повідомила пресслужба Ради ЄС.

      ЄС вирішив посилити наявні захисні заходи, які включають врахування будь-якого несприятливого впливу на ринок однієї або кількох держав-членів.

      Оновлений регламент застосовуватиметься з 6 червня 2024 року до 5 червня 2025 року та стосується тривалого призупинення всіх несплачених митних зборів і квот відповідно до розділу IV Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

      Регламент також включатиме два захисні механізми для захисту ринку ЄС:

      • посилена версія існуючого механізму, який застосовуватиметься на основі регулярного моніторингу, дозволяючи Комісії застосовувати будь-які заходи за умови дотримання конкретних умов;
      • новий автоматичний захисний механізм, який зобов'яже Комісію повторно запровадити тарифні квоти, якщо імпорт птиці, яєць, цукру, вівса, кукурудзи, крупи та меду перевищує середнє арифметичне обсягів, імпортованих у другій половині 2021, 2022 та 2023 років.

      Ключові елементи попередньої угоди:

      • розширення сфери дії автоматичного захисного механізму для включення додаткових продуктів (овеса, кукурудзи, крупи та меду);
      • скорочення терміну спрацьовування автоматичного захисту з 21 до 14 днів;
      • продовження базового періоду для визначення того, чи імпорт перевищує певний поріг (додавання другої половини 2021 року до періоду 2022-2023 років);
      • зобов'язання Комісії щодо посиленого моніторингу імпорту зерна, зокрема пшениці, та використання інструментів, які є в її розпорядженні, у разі збоїв на ринку, а також зобов'язання вжити необхідних кроків відповідно до Угоди про асоціацію з Україною, якнайшвидше продовжити, шляхом консультацій з Україною, процес взаємної лібералізації тарифів.

      Очікується, що позиція парламенту в першому читанні буде ухвалена на другому пленарному засіданні у квітні. Потім Регламент буде ухвалений Радою, підписаний представниками Ради та Європейського парламенту та опублікований в Офіційному журналі до набрання чинності 6 червня 2024 року.

      Джерело: https://qdpro.com.ua

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16