Анонси















      Назад

      Довідка щодо інвестиційної діяльності за підсумками січня-грудня 2013 року за даними головного управління статистики в Чернігівській області

      За підсумками 2013 року в економіку області залучено 2586,8 млн грн капітальних інвестицій, що в порівняних цінах на 1,0% більше, ніж за 2012 рік (по Україні майже 248 млрд  грн, що на 11,1% менше, ніж за 2012 рік).

      Найбільш активно освоювались капітальні інвестиції в м. Чернігові (29,4% до загального обсягу), м. Прилуки (8,5%); Бобровицькому (6,9%), Прилуцькому (5,7%), Ічнянському (5,2%), Борзнянському (4,7%), Корюківському (4,6%), Носівському (4,4%), Бахмацькому (4,2%) та Чернігівському (4,1%) районах.

      Лідируючі позиції за обсягами освоєних інвестицій традиційно утримує сільське господарство, освоєно 985,0 млн грн (38,1% від загального обсягу капітальних інвестицій), що на 8,4% більше, ніж за січень-грудень 2012 року.

      Промисловим комплексом області у січні-грудні 2013 р. освоєно 611,6 млн грн капітальних інвестицій, або майже чверть від загального обсягу. Порівняно з 2012 р. обсяги інвестицій у промислові підприємства збільшились на 20,7%, з них найбільші обсяги капітальних інвестицій освоювалися у переробній промисловості – 434,5 млн грн (+24,1%).

      Збільшився обсяг освоєних інвестицій у порівнянні з січнем-груднем 2012 року:

      • у 1,4 рази у транспорті, складському господарстві, поштовій та кур’єрській діяльності (2,6% від загального обсягу капітальних інвестицій);
      • у 1,4 рази в операціях з нерухомим майном (1,3%);
      • у 2,4 рази в діяльності у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування (0,8%);
      • у 1,3 рази  в охороні здоров’я та надання соціальної допомоги освоєно (0,7%).

      Відбулося зменшення капітальних інвестицій освоєних у будівництві (23,6% від загального обсягу), де освоєно 611,1 млн грн, що на 15,3% менше, ніж у січні-грудні 2012 року.

      Переважну частку капітальних інвестицій становили інвестиції у матеріальні активи, з них на придбання машин, обладнання, інвентарю та транспортних засобів витрачено більше третини усіх інвестицій. У житлові будівлі спрямовано 23,4% інвестицій у матеріальні активи, нежитлові будівлі – 15,9%, інженерні споруди – 9,7%, довгострокові біологічні активи рослинництва та тваринництва (4,3%), земля (0,3%).

      У нематеріальні активи направлено 0,4%  капітальних інвестицій (програмне забезпечення та бази даних (0,2%), права на комерційні позначення, об’єкти промислової власності, авторські та суміжні права, патенти, ліцензії, концесії тощо (0,1%), інші (0,1%)).

      Визначальну роль у структурі джерел інвестування відіграють власні інвестиційні кошти підприємств, що формують 65,1% обсягу капітальних інвестицій, до рівня попереднього року інвестування зросло на 158,8 млн грн і склало 1684,2 млн гривень.

      Зросла частка коштів, освоєних за рахунок залучених і запозичених коштів (кредити банків та інших позик), яка у загальних обсягах капітальних інвестицій становила 11,5%, проти 6,3% у минулорічному періоді.

      За рахунок державного та місцевих бюджетів освоєно відповідно 1,4% та 3,7% інвестицій. Частка коштів населення на індивідуальне житлове будівництво становить 16,2% до загального обсягу капітальних інвестицій.

      Важливим індикатором сфери інвестиційного розвитку є стан залучення іноземних інвестицій.

      У 2013 році в економіку області іноземними інвесторами вкладено 25,5 млн дол.США прямих інвестицій (акціонерного капіталу), що у 2,5 разів більше, ніж за 2012 рік.

      З початку інвестування станом на 31 грудня 2013 р. обсяг прямих іноземних інвестицій становив 128,6 млн дол.США, що на 22,5% більше обсягів інвестицій на початок року.

      Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в розрахунку на одну особу населення склав 120,9 дол.США проти 98,0 дол.США у 2012 році.

      З країн Європейського союзу внесено 105,8 млн дол. США або 82,3% від загального обсягу акціонерного капіталу, з країн СНД – 4,7 млн дол. США (3,7%), з інших країн світу – 18,1 млн дол.США (14,0%). 

      У Чернігівську область вкладали свої кошти інвестори із 41 країни світу. До основних країн-інвесторів входять: Німеччина, Кіпр, Польща, Литва, Російська Федерація, Вірґінські Острови (Брит.), Беліз та Італія.

      Облдержадміністрацією здійснюється пошук додаткових джерел фінансування проектів із поліпшення інфраструктури.

      Зокрема, продовжується впровадження ІІ фази Програми Європейського союзу та Організації Об’єднаних Націй «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», яка діє в області з 2008 року.

      У впровадженні інфраструктурних мікропроектів ІІ фази Проекту приймають участь 6 районів: Бахмацький, Городнянський, Корюківській, Куликівський, Чернігівський та Щорський, які відбирались на конкурсних засадах Центральним офісом Проекту за участю облдержадміністрації та обласної ради.

      Станом на 01.02.2014 року вже профінансовано 3594,6 тис грн, або 76,0% від запланованої вартості мікропроектів. З них: кошти організацій громад – 514,7 тис. грн, кошти ПРООН – 1748,8 тис. грн та з місцевих бюджетів – 1331,1 тис. гривень.

      Крім того, ІІ фаза передбачає реалізацію мікропроектів за напрямом з енергозбереження і енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії. Для інноваційних проектів фінансування з боку Проекту може сягати до 20 тис. доларів США.

      У реалізації зазначеного напряму приймають Городнянський, Чернігівський та Щорський райони, якими розроблено по 2 мікропроекти.

      На сьогодні затверджені 5 мікропроектів по яких отримані кошти першого траншу ПРООН у сумі 549,87 тис. гривень.

      У 2014 році передбачається розпочати реалізацію нової фази проекту і квоти на участь у якій будуть розподілятись пропорційно до обсягів реалізованих мікропроектів у ІІ фазі.

      З метою активізації інвестиційної діяльності в пріоритетних галузях економіки, зокрема, в у промисловості та сільському господарстві проводиться щомісячний моніторинг інвестиційних проектів та здійснюється адміністративний супровід ключових інвестиційних проектів.

      Оновлюються переліки вільних земельних ділянок, незадіяних приміщень та виробничих потужностей, об’єктів незавершеного будівництва. Продовжується робота над розробкою генеральних планів забудови територій області з визначенням земельних ділянок під реалізацію інвестиційних проектів.

      Крім того, з метою пропагування інвестиційних можливостей Чернігівської області, сприяння розвитку виробничих зв’язків суб’єктів господарювання у всесвітній мережі Інтернет широко використовується сайти Департаменту економічного розвитку та обласної державної адміністрації. Крім змістовного наповнення Інтернет-ресурсу, проводилась робота щодо його популяризації.

      В рамках реалізації заходів Програми Чернігівським центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій було проведено  цикл семінарів для державних службовців з актуальних питань інвестиційної діяльності.

      В цілях збереження  інвестиційного потенціалу регіону продовжується робота щодо:

      •  розповсюдження презентаційних та методичних матеріалів про інвестиційний, виробничий та зовнішньоекономічний потенціал області, у т.ч. поширення інвестиційних пропозицій підприємств області;
      • реалізації започаткованих пріоритетних інвестиційних проектів, спрямованих на максимально ефективне використання наявного ресурсного потенціалу області;
      • концентрації коштів державних та місцевих бюджетів, інвесторів, населення, інших джерел фінансування на соціально-важливих об’єктах;
      • подальшої розбудови інфраструктури регіону;
      • сприяння та надання в межах норм чинного законодавства методичної допомоги суб’єктам господарювання області в розробці та впровадженні перспективних інвестиційних проектів тощо.

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16