Анонси















      Назад

      Аграрії України ознайомилися з науковими розробками Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва

      Днями понад 70 сільгоспвиробників взяли участь у Всеукраїнському онлайн семінарі "Ефективні біопрепарати для сільського господарства". Організатор навчання - Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН.

      У роботі семінару взяли участь віцепрезидент НААН, академік НААН Юрій Лупенко, заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко, представники Департаменту розвитку економіки та сільського господарства ОДА, експерт з агробізнесу Володимир Старостишин, менеджер проєкту #Open_Agribusiness Kernel Роман Горбань, представники наукових установ.

      Основна мета заходу - познайомити агровиробників з можливістю використання екологічно безпечних препаратів в сільському господарстві та обґрунтувати доцільність їх застосування під час вирощування сільськогосподарських культур.

      За словами Олександра Савченка, популярність біопрепаратів для сільського господарства зростає з кожним роком.

      - Якщо у 2005 році на Чернігівщині аграрії лише у 9 районах області використовували мікробіологічні препарати Інституту, а крім Чернігівщини ще в 38 районах 15 областей, то за 15 років географія значно розширилась – всі 22 райони нашої області, 125 районів майже всіх регіонів України, а також аграрії Болгарії, Естонії, Литви, Латвії, Узбекистану, Німеччини та Китаю. Сьогодні ми матимемо нагоду ознайомитись з науковими розробками Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва, який є до речі єдиною державною подібною установою, - зазначив заступник голови Чернігівської ОДА. Також він розповів, що перші кроки з популяризації були непростими: аграрії з недовірою ставилися до наукових розробок і не вірили навіть обґрунтованим розрахункам.

      На початку семінару начальник відділу сільськогосподарської мікробіології Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН, академік НААН Віталій Волкогон ознайомив усіх учасників з мікробіологічними аспектами впливу на продуктивність аграрного виробництва, акцентувавши увагу на принципах оптимізації живлення культурних рослин, біологічній корекції живлення рослин і її основних складових. Також вчений поділився результатами досліджень по керованому компостуванню органічної речовини з використанням селекціонованих мікроорганізмів. А провідні науковці детально розказали про вплив та ефективність застосування біологічних засобів при вирощуванні сільськогосподарських культур.

      Директор Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН Анатолій Москаленко по кожному біопрепарату представив економічну ефективність застосування в сучасних аграрних технологіях. Окремо були представлені пробіотичні консерванти для кормовиробництва, їх роль та ефективність при заготівлі кормів для худоби.

      Також учасників семінару ознайомили з високопродуктивними сортами люпину селекції ІСМАВ НААН як для використання у вигляді кормів та сидеральної культури на полях сівозміни, так і для використання в харчовій галузі (хлібопекарська, кондитерська промисловість, продукти профілактичного та дієтичного харчування). Також презентували нові засоби для захисту кукурудзи і пшениці, а також універсальний засіб захисту рослин і деструктор рослинних решток.

      Учасники обговорили ряд питань, які стосуються мікробіологічних аспектів впливу на продуктивність аграрного виробництва, можливості інноваційних засобів біологізації технологій для отримання максимальних прибутків за мінімальних витрат. При цьому, була приділена особлива увага економічній ефективності застосування біопрепаратів у сучасних аграрних технологіях, як засобів біологізації землеробства.

      Джерело: Чернігівська облдержадміністрація

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16