Анонси















      Назад

      Співробітництво громад: Мінрегіон пропонує спростити процедури і розширити коло суб’єктів

      Мінрегіон удосконалить механізм співробітництва територіальних громад. Проект відповідних законодавчих змін міністерство оприлюднило для громадського обговорення.

      Міністерство пропонує запровадити процедуру приєднання територіальних громад до вже діючого співробітництва за спрощеною процедурою - уклавши додаткову угоду про приєднання до співробітництва. Також законодавчі зміни нададуть можливість залучати стороною договору про співробітництво районну раду.

      Проектні норми визначають можливість укладання змішаного договору про співробітництво, в якому можуть міститися елементи різних форм договорів про співробітництво.

      Крім того, комісії з підготовки проекту договору про співробітництво, а також громадські обговорення щодо організації співробітництва зможуть відбуватися у дистанційній формі, враховуючи період карантину.

      За словами заступника Міністра розвитку громад та територій В’ячеслава Негоди, співробітництво громад як інструмент розвитку територій законодавчо внормували ще в 2014 році, на початку реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. З того часу ним скористалися майже півтори тисячі громад. Вони уклади 672 договори про співробітництво. Найбільше громади співпрацюють у сферах надання адміністративних послуг, житлово-комунального господарства, управління побутовими відходами.

      «Із створенням громад, які позбулися залежності від райрад і райдержадміністрацій, відкрилися великі можливості для співробітництва громад, яке набуває все більшої популярності. Цей інструмент дає можливість об’єднати управлінські і фінансові, майнові ресурси, щоб втілити ті проекти, які одній громаді не під силу або нерентабельно. Врешті, територіальні громади, повинні навчитися домовлятися із своїми сусідами та навчитися досягати максимальних результатів за рахунок ефективно використовувати бюджетних коштів та інших ресурсів. Тільки після минулорічних місцевих виборів майже дев’ять десятків громад уклади договори про співробітництво. Ми моніторимо ці процеси, бачимо, які є потреби, тому намагаємося спростити певні процедури і розширити коло суб’єктів співробітництва», - сказав В’ячеслав Негода.

       За даними минулих років, найактивніше співпрацюють громади Полтавської, Львівської, Вінницької областей.

      Ознайомитися з проектом Закону “Про внесення змін до Закону України «Про співробітництво територіальних громад» щодо упорядкування окремих питань співробітництва територіальних громад” можна ТУТ

      Джерело: https://decentralization.gov.ua

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16