Анонси















      Назад

      Голова облдержадміністрації Анна Коваленко та директор ДО «Агенція з питань підтримки державно-приватного партнерства» Ніко Гачечиладзе в онлайн-режимі підписали сьогодні Меморандуму про співпрацю та взаємодію

      — Висока ефективність державно-приватного партнерства (ДПП) як форми взаємодії держави та бізнесу доведена досвідом багатьох країн світу, — зазначила Анна Коваленко.    — Ми покладаємо великі надії, що завдяки спільним зусиллям зможемо ефективно використати ДПП як механізм залучення інвестицій у наш регіон.

      За словами голови облдержадміністрації застосувати такий механізм дій можна у багатьох сферах життєдіяльності, у тому числі, у галузях освіти, охорони здоров’я, житлово-комунального господарства, культури і туризму тощо. Реалізація проєктів у взаємодії держави та бізнесу може сприяти суттєвому поліпшенню інфраструктури області, завершенню довгобудів, як, наприклад, недобудований перинатальний центр у Бобровицькій громаді.

      Як зазначив Ніко Гачечиладзе, мета Агенції ДПП — підготовка до реалізації в Україні якісних та інвестиційно-привабливих проєктів у транспортній, комунальній, енергетичній, соціальній та інших сферах. Тут готові надати представникам новоутворених громад, які ще не обізнані з такою формою співпраці, теоретичну та практичну допомогу в підготовці проєктів. Тож підписання Меморандуму — це лише початок плідної спільної роботи.

      Після урочистої частини учасники зустрічі детально розглянули умови, переваги та особливості застосування ДПП. Йшлося, зокрема про те, що ДПП — це довгостроковий договір, тривалістю від 5 до 50 років. Проєкт може бути реалізований як нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт чи технічне переоснащення об’єкта, його експлуатація та технічне обслуговування.

      Ініціювати його може як державна сторона, так і бізнес-структура. Виконавець проєкту обирається на конкурсній основі незалежно від того, хто був ініціатором. В результаті державна структура отримує модернізований об’єкт інфраструктури (наприклад, водогін, тепломережу, шкільне харчування, транспортні послуги тощо), а приватний партнер — прибуток від експлуатації завершеного об’єкта.

      Чернігівщина вже має приклад успішного державно-приватного партнерства. Це проєкт з виробництва теплової енергії у Острі. Про його історію та перспективи учасникам воркшопу розповів генеральний директор корпорації «Українські атомні прилади та системи» Валерій Петренко.

      Договір про спільну діяльність на 25 років був укладений 23 червня 2015 року між Остерською міською радою та корпорацією «Укратомприлад». Загальний обсяг інвестицій — 2,4 мільйона гривень. Станом на початок цього року кошти освоєні повністю.

      Здійснена комплексна реконструкція котельні в м. Острі, два газові котли переведені на біопаливо. Відремонтовані дві теплотраси. На сьогодні теплова енергія постачається ДНЗ «Оленка», Остерському коледжу будівництва та дизайну, Остерській гімназії, Остерському будинку творчості дітей та юнацтва, відділу національної поліції, а також населенню.

      Сертифіковані в Україні водогрійні котли, які працюють на деревинному паливі, інше майно придбані приватним партнером та передані безкоштовно до комунальної власності.

      Джерело: https://cg.gov.ua

       

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      11 Серпня 2023 12:12
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16