Анонси















      Назад

      АЕО в Україні – новий погляд на відносини бізнесу та митниці

      Наприкінці липня 2020 року уряд України завершив усі формальності для повноцінного запуску інституту авторизованого економічного оператора (АЕО), що є абсолютно новим поняттям для України та, водночас, однією з найкращих світових практик у сфері митного регулювання.

      Інститут АЕО вже активно працює у 85 країнах світу, а компанії з таким статусом значно розширюють свої можливості при здійсненні операцій з імпорту/експорту товарів.

      Під АЕО варто розуміти спеціальний статус, який надається компанії митними органами, у випадку її відповідності конкретним критеріям, а також підтверджує наявність найвищого ступеню довіри та партнерства між такою компанією та митними органами.

      Загалом існує два типи АЕО: АЕО-С – про надання права на застосування спеціальних спрощень, та АЕО-Б – про підтвердження безпеки та надійності. При цьому компанія може отримати як один з цих статусів, так і обидва одночасно.

      Після отримання статусу АЕО компанії отримують можливість користуватися безліччю переваг та спрощень у сфері митного регулювання, серед яких, зокрема:

      - зниження ймовірності застосування додаткових форм митного контролю;

      - загальна фінансова гарантія;

      - декларування товарів у митні режими на власному складі;

      - процедура спрощеного декларування;

      - самостійне накладення пломб спеціального типу.

      До листопада 2022 року митні органи розглядатимуть заяви про надання авторизації АЕО лише від тих компаній, які є експортерами/ імпортерами та виробниками одночасно. Також у зазначений період такі компанії зможуть претендувати на отримання виключно авторизації типу АЕО-С.

      Загалом існує 5 критеріїв, яким повинна відповідати компанія, аби отримати авторизацію АЕО, зокрема:

      1) дотримання вимог митного та податкового законодавства України, а також відсутність фактів притягнення до кримінальної відповідальності;

      2) належна система ведення бухгалтерського обліку, комерційної та транспортної документації;

      3) стійкий фінансовий стан;

      4) забезпечення практичних стандартів компетенції або професійної кваліфікації відповідальної посадової особи підприємства (для отримання статусу типу АЕО-С);

      5) дотримання стандартів безпеки та надійності (для отримання статусу типу АЕО-Б).

      Нагадаємо, що Держмитслужбою розроблено коротку інструкцію для отримання авторизації АЕО, з якою можна ознайомитися за посиланням: https://m.facebook.com/story.php...

      Джерело: https://www.qdpro.com.ua

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16