Анонси















      Назад

      В Україні запроваджують нові підходи до стимулювання регіонального розвитку

      Кабінет Міністрів України схвалив законопроєкт щодо особливостей стимулювання регіонального розвитку. Відповідне рішення ухвалено 9 червня під час засідання Уряду. 

      «Зміни, які передбачає законопроєкт, є визначальними для запровадження нових підходів зі стимулювання регіонального розвитку. Зокрема, йдеться про скорочення значних диспропорцій у соціально-економічному розвитку окремих регіонів та територій.  Також законопроєкт враховує комплексний розвиток монофункціональних міст, сільських територій у несприятливих умовах, гірських населених пунктів, прикордонних районів та інших типів територій», – зазначив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

      Зокрема, передбачається також зміна правових, організаційних, фінансових та інших підходів до системи стимулювання розвитку регіонів та окремих типів територій. Серед іншого, документ передбачає виключення з ужитку термін «депресивні території» та впровадження нової термінології для визначення типів територій, які потребують особливої уваги з боку держави.  Відтак, передбачається фокусування на регіональних полюсах економічного зростання та територіях з обмеженими можливостями для розвитку. Такий статус територія зможе отримати як на державному, так і на регіональному рівні.

      Залежно від об’єктивних показників, території з обмеженими можливостями для розвитку пропонується розділити на функціональні типи:

      • територія, що підлягає економічній реструктуризації;
      • прикордонна територія у несприятливих умовах;
      • сільська територія у несприятливих умовах;
      • територія з обмеженнями розвитку.

      У Державній стратегії регіонального розвитку або окремим рішенням Уряду можуть бути визначені й інші функціональні типи територій.

      Також у документі визначається низка заходів державного та регіонального стимулювання розвитку територій з обмеженими можливостями, а саме – цільове спрямування державних капітальних вкладень у розвиток інфраструктури, підтримка підприємництва, реалізація інтегрованих проєктів розвитку

      Нагадаємо, раніше Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов зазначив, що проєктом Закону про внесення змін до Закону України «Про засади державної регіональної політики» передбачено комплексне удосконалення механізмів реалізації державної регіональної політики. Цей законопроєкт у першому читанні парламент підтримав 1 червня 2021 року.

      Довідково

      Відповідний проєкт Закону щодо особливостей стимулювання регіонального розвитку розроблений на виконання Указів Президента України «Про невідкладні заходи щодо забезпечення економічного зростання, стимулювання розвитку регіонів та запобігання корупції» та «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави», а також Плану пріоритетних дій Уряду на 2021 рік та Плану законопроєктної роботи Верховної Ради України на 2021 рік.

      Джерело: Мінрегіон

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      11 Серпня 2023 12:12
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16