Анонси















      Назад

      Про механізм досудової санації, який дозволяє рятувати підприємства в умовах кризи

      В умовах кризи, в тому числі спричиненої коронавірусом, багато підприємств стрімко нарощують обсяг невиконаних зобов’язань. Для протидії наслідкам кризі можуть застосовуватись механізми, надані Кодексом України з процедур банкрутства.

      Одним із таких інструментів є санація боржника до відкриття провадження у справі про банкрутство. Вона являє собою систему заходів щодо відновлення платоспроможності, які може здійснювати засновник боржника, власник майна або ж орган, уповноважений управляти боржником.

      Фактично власники бізнесу наділяються можливостями, не позбуваючись контролю над підприємством, провести його оздоровлення без застосування процедури банкрутства.

      Обираючи досудову санацію, підприємство дістає можливості для реструктуризації боргів, зміни організаційно-правової форми власної діяльності, часткового задоволення вимог кредиторів і більш гнучкого управління активами.

      Одним із аргументів на користь такої процедури є її швидкість. Так, після схвалення плану санації в боржника є 5 днів для того, щоб звернутися до суду. Останній протягом 5 днів виносить рішення про прийняття або ж відмову в прийнятті заяви про затвердження плану санації. Далі протягом місяця господарський суд зобов’язаний розглянути подану заяву.

      На час розгляду заяви підприємство отримує захист від кредиторів у вигляді мораторію.

      Одним із важливіших інструментів, які надає досудова санація, є списання безнадійної заборгованості перед державними органами. При цьому податковий борг, який виник у строк, що передував трьом рокам до дня проведення зборів кредиторів, визнається безнадійним та списується, а податковий борг, який виник пізніше, розстрочується (відстрочується).

      Детальна інформація – за посиланням.

      Джерело: © Газета Закон і Бізнес

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16