Анонси















      Назад

      Україна входить до п’ятірки лідерів-експортерів органічної продукції до ЄС, - Тарас Висоцький

      Протягом останніх років Україна впевнено входить до ТОП-5 найбільших постачальників органічної продукції до ЄС.

      Зокрема, у 2021 році наша країна посіла 5-те місце у світі із 126 країн за обсягами імпорту органічної продукції до ЄС із часткою 6,6% від загального обсягу. Про стан українського органічного законодавства та функціонування реального органічного сектору економіки розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час свого виступу на міжнародному онлайн В2В заході Online Organic Export Days – Україна, Албанія, Сербія.

         «За даними моніторингу, який ми провели у 2021 році, загальна площа наших сільськогосподарських угідь з органічним статусом становила 370 тис. га. Останні роки ми впевнено входили до ТОП 5 найбільших постачальників органічної продукції до ЄС. Зокрема, у 2021 році посіли 5 місце у світі із 126 країн за обсягами імпорту органічної продукції до ЄС із часткою 6,6% від загального обсягу», – зазначив Тарас Висоцький.

         Він додав, що за інформацією Дослідного інституту органічного сільського господарства Швейцарії (FiBL), Україна у 2020 році посіла 21-ше місце у світі та 13-те у Європі саме за площею органічних сільськогосподарських угідь.

         Також перший заступник Міністра наголосив, що виробництво органічної продукції в Україні здійснюється переважно з дотриманням законодавства ЄС та США. Сертифікують таке виробництво понад 20 органів іноземної сертифікації.

         За його словами, усі законодавчі ініціативи в контексті органічного виробництва, розробляються та ухвалюються з урахуванням положень регламентів ЄС № 834, 889, 1235, визначених Угодою про асоціацію. А на виконання Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» затверджено вже всі необхідні підзаконні нормативно-правові акти. Крім того, Мінагрополітики забезпечує впровадження прийнятого національного законодавства. 31 інспектор вже підтвердив свої знання у сфері органічного виробництва та отримали відповідні свідоцтва.

         Органи сертифікації, в яких працюють зазначені інспектори, розпочали процедуру акредитації в Національному агентстві з акредитації України (наразі це 2 органи сертифікації), проходження якої є обов’язковою умовою включення їх до Реєстру органів сертифікації.

         «Запуск Реєстру органів сертифікації означатиме старт роботи українського законодавства у сфері органічного виробництва, адже саме з цього моменту у виробників з’явиться можливість сертифікувати свою діяльність відповідно до вітчизняного законодавства», – зауважив Тарас Висоцький.

         Наразі Міністерство працює також над завершенням формування правових засад контролю у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, підкреслив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства.

         Міжнародний онлайн В2В захід Online Organic Export Days – Україна, Албанія, Сербія триватиме до 2 грудня на платформі B2Match. Мета цієї конференції – презентувати імпортерам потенціал органічного сектору України та налагодити співпрацю між органічними виробниками України, Албанії, Сербії та іноземними покупцями.

         Організатор заходу – Офіс з розвитку підприємництва та експорту спільно із Органічною ініціативою та швейцарсько-українськими програмами «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP), «Органічна торгівля заради розвитку у Східній Європі» (OT4D) разом з партнерами.

      Джерело: https://www.qdpro.com.ua

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      11 Серпня 2023 12:12
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16