Анонси















      Назад

      Громади можуть перетворювати занедбані об'єкти у простори для ведення бізнесу

      Експерти U-LEAD доводять необхідність таких перетворень та розбирають успішні кейси.

       

      У територіальних громадах вистачає об’єктів, які тривалий час не використовуються та поступово руйнуються. В умовах повномасштабної війни важливо їх відновлювати та надавати в користування місцевому чи релокованому бізнесу. Про це йшлося під час інформаційної сесії для громад Тернопільщини та Львівщини.

      Раніше ми писали про те, як експерти «U-LEAD з Європою» допомагають громадам перетворювати безхазяйне майно на свої активи. Зараз же йдеться про інші типи проблемних об'єктів. Експерт U-LEAD Володимир Воробей їх перерахував: це пост-індустріальні райони, захаращені землі, зруйновані споруди та занедбані будівлі.

      «Територіальним громадам слід розробити план перетворення таких об’єктів на майданчики розвитку бізнесу. Якщо є напрацьований план, то можна переходити до виготовлення технічної документації чи техніко-економічного обґрунтування. Звичайно, без стратегічного бачення та дорожньої карти подальшого розвитку не вдасться створити якісний проєкт», – наголосив Воробей.

      За словами експерта, громади мають декілька дієвих механізмів перетворення подібних об’єктів у перспективні простори. Так, органи місцевого самоврядування можуть продати майно або віддати його в оренду зацікавленому бізнесу. Можливі власні проєкти розвитку або ж діяльність у партнерстві з представниками бізнесу чи територіальних громад.

      Учасникам інформаційної сесії презентували успішні кейси перетворення, зокрема Центр карпатської культури у Косівській громаді та Центр спадщини вузькоколійки у Вигодській громаді. Начальниця відділу промоції, зв'язків та економічного розвитку Косівської міської ради Івано-Франківської області Роксолана Мартинюк поділилася досвідом створення Центру карпатської культури:

      “Центр був облаштований на базі колишнього килимового цеху, приміщення якого вже тривалий час не використовувалося за призначенням. У 2019 році Косівська громада отримала субвенцію з державного фонду на створення «Центру карпатської культури». Зараз це мультифункціональний культурно-мистецький простір, завдяки якому зберігається та популяризується історико-культурна спадщина Карпатського краю. В умовах війни частина приміщення була надана для релокованого бізнесу, що зробило приміщення ще й простором для розвитку підприємництва”.

      А керівниця регіонального офісу U-LEAD у Тернопільській області Наталія Онищук нагадала, що об’єкти комунальної власності, які не використовуються за призначенням, потребують витрат на утримання. Тож дуже важливо, аби такі приміщення та об’єкти стали інструментом залучення інвестицій та створення просторів для розвитку бізнес-середовищ.

      Джерело: https://decentralization.gov.ua

      Назад

       
       

      30 Серпня 2023 10:08
      29 Червня 2023 11:23
      26 Травня 2023 10:50
      16 Листопада 2022 11:05
      27 Квітня 2022 11:16